Cresterea Rosiilor

Sfaturi de crestere

Clima si sol

Rosiile iubesc zonele calde si cu mult soare, acestea avand nevoi de cel putin 8 ore de sore pe zi pentru a creste frumoase, sanatoase si bine coapte.

Le place solul care are  pH-ul intre 5.5-6.8, este fertil, adanc, bine arat si care are in compozitie materie organica. Daca atunci cand vreti sa plantati, solul ramane umed, este indicat sa construiti un pat mai inalt sau mici santuri pe langa razor.

Daca doriti sa le oferiti tomatelor cel mai bun mediu, puneti peste pamant intre 7-15 cm de compost sau materie organica.

Hibrizi vs soiuri traditionale

Soiurile traditionale, vag definite, sunt soiuri cu polenizare  libera si au fost introduse pe piata acum multe generatii. Acestea deseori nu sunt atat de productive ca hibrizii, dar deobicei au un gust mai bun si semintele lor se pot salva si replanta de la an la an.  Majoritatea sunt tipuri nedeterminate , ceea ce inseamna ca vor creste foarte inalte si vor produce tomate pe tot sezonul.

Pe de alta parte, hibrizii sunt rosii a caror polenizare este controlata si atent supravegheata pentru diferite motive. De exemplu adesea au rezistenta  crescuta la boli, care lipseste de la soiurile traditionale.

De fapt hibrizii de tomata au multe avantaje comparativ cu soiurile cu polenizare libera. Acestia de obicei au randament mai mare, se maturizeaza mai devreme si mai uniform si multi dintre ei au calitatea mult mai buna a fructelor.

Daca doriti sa evitati hibrizii si sa plantati doar soiuri traditionale verificati etichetele plicurilor cu seminte. In general hibrizii vor avea simbolul specific F1 trecut pe plic. Dar daca aveti nevoie sau va doriti rosii rezistente la boli trebuie sa cumparati hibrizi.

Plantarea si Fertilizarea

In mod normal nu e indicat sa fertilizeti rosiile inainte ca aceasta sa fie in plina floare, intrucat prea mult azot  va produce prea multa frunza si nu asa multe fructe, dar o mica cantitate de fertilizator organic echilibrat precum 5-5-5 pus chiar inainte de plantare, ii confera plantei un inceput bun si sanatos.

A doua oara trebuie fertilizata atunci cand planta e in floare. De asemenea stropirea acestora  de doua de trei ori pe sezon, prin pulverizare cu solutii de “varec/alge/kelp” va adauga vigoare plantei, astfel ajutand-o sa se apere de boli.

Plantati rosiile adanc in pamant si “intr-o parte” ca  in fig 1.

                                   Fig 1.

image

                         http://ag.arizona.edu

Sapati un sant de mica adancime,  pastrati doar frunzele superioare cele mai de sus. Puneti intreaga planta in pamant si lasati doar frunzele din varf sa se vada , dupa care acoperiti cu pamant. Nu va faceti probleme in cazul in care planta va fi inclinata, intrucat in cateva zile se va indrepta singura.

Este indicat ca tomatele sa fie plantate astfel deoarece intreaga parte ingropata in pamant va forma radacini, dandu-i plantei o mai buna fundatie si ii va permite acesteia sa absoarba cat mai multi nutrient si cat mai multa apa. Si nu in ultimul rand sistemul de “radacina in apropiereaa suprafatei solului” va ajuta planta sa preia mai mult caldura si veti putea avea tomate mai devreme. 

Udarea

Atunci cand udati rosiile  udati doar bazaacestora„ incercand sa nu udati frunzele. Rosiile se pot imbolnavii mult mai usor atunci cand frunzele acestora sunt ude, deci nu folositi niciodata o stropitoare. Bineinteles ca atunci cand ploua nu puteti face nimic in aceasta privinta, dar este indicat sa nu le udati frunzele intentionat.

Udati-le regulat, dar intodeauna lasati solul sa se usuce putin intre udari. Rosiile trebuie sa aiba o sursa regulata de apa, dar nu continua.

In zilele cu peste 38 C este indicat sa se ude in fiecare dimineata. Daca temperaturile sunt mai scazute udarea se poate face la 2-3 zile.

Determinate vs nedeterminate

Soiurile determinate sunt cele care se vor opri din crestere cand ajung la o anumita inaltime (aproximativ 95 cm). Acestea fac un singur rand de flori intr-o perioada foarte scurta de timp, astfel se vor coace toate o data. Oprirea din crestere inseamna si oprirea din vegetatie, motiv pentru care dupa ce se recolteaza cultura poate fi desfintata, iar terenul poate fi folosit pentru o alta cultura.  De asemenea au avantajul unei usoare intretineri: nu se copilesc, nu se carnesc si, fiind scunde nu au nevoie de araci.

Soiurile nedeterminate  au o crestere continua, astfel ele cresc si fructifica pe toata perioada de dezvoltare, respective pana cand sunt distruse de primele geruri ale iernii. Acestea au o talie inalta si necestita ata sprijinirea pe araci, cat si copilire si carnire. Cu toate ca acestea sunt mai greu de intretinut sunt potrivite pentru asigurarea consumului zilnic.

Soiurile semideterminate au obiceiuri din amandoua tipurile prezentate mai sus.

Rasaduri Rosii